Rosé är passé – lätta röda viner är årets sommartrend

Man måste inte begränsa sig till rosévin bara för att det är sommar. Allt fler intresserar sig för den franska traditionen att lyfta sommarmåltiden med lätta och kylda röda viner.   

 

Georges Duboeuf Beaujolais-Village och Georges Duboeuf Morgon är två beaujolaisvin som fungerar utmärkt som alternativ till sommarens roséviner. Beaujolais-Village är mycket lätt och ett utpräglat sällskapsvin som man med fördel kan dricka utan mat medan Georges Duboeuf Morgon är något fylligare och gör sig bäst tillsammans med lättare maträtter.

Fransmännen dricker gärna sin Beaujolais viner kylda och lika gärna till både fisk som till kött. Druvsorten heter Gamay och har ett tunt, delikat skal och är utmärkande för Beaujolaisvinerna.

Pajer, grillade grönsaker och fläsk, kallskuret, sallader och charkuterier är exempel på sommarmat som passar bra ihop med lätta Beaujolaisviner.

Beaujolais- Village har en harmonisk karaktär och är mjuk och lätt i smaken med inslag av b.la jordgubb och vinbär och med en frisk syra.

Georges Duboeuf Morgon är en elegant och smakrik Beaujolais med aromer av hallon och körsbär. Vinet är läskande med fräscha smaker av bär och frisk syra, utan antydan till stävhet. Den serveras sval och gör sig utmärkt tillsammans med sallader, ljust kött och rådjur.

Beaujolais-Villages 

Ursprung: Frankrike, Beaujolais

Druvor/Råvaror: Gamay 100%

Årgång: 2012

Pris: 79 kr

Systembolagsnummer: 5003

Alkoholhalt: 12.5%