2013 Periquita Original

En gammal trotjänare, alltid minst ett fynd, som har levererat sedan 1979, är veckans vin.


Periquita Originalvitt smalPortugisiska vinhuset José Maria da Fonseca grundades 1834 av en vinmakare med samma namn. Företaget ägs idag av bröderna António och Domingo Soares Franco, som utvecklat företaget till att idag omfatta 650 hektar vingårdar i fyra olika regioner. Varje år producerar huset 12 miljoner flaskor uppdelat på cirka 40 olika cuvéer.

Den 1 mars 1979 lanserades det röda vinet Periquita på Systembolaget och succén lät inte vänta på sig. Årgången var 1977 och det rustika, syrliga vinet fungerade jättebra till dåtida klassiska svenska söndagsmiddagar som vilt med gräddiga såser, eller slottsstek. Snart märkte många konsumenter också att Periquita gick bra att lagra och i många vinkällare som anlades på 1980-talet finns det säkert fortfarande några gamla flaskor Periquita kvar.

Veckans vin är den senaste årgången av Periquita som numera kallas Periquita Original. Köp gärna en låda av detta vin och spar några flaskor så ni kan prova dem de kommande tio åren.

2013 Periquita Original, José Maria da Fonseca
Ett ungt, friskt vin med torr, elegant frukt, bra balans, bra syra och inslag av körsbär, tranbär, granatäpple, lingon, mandariner, våt sten och mineraler.
75 kr  86 poäng Superfynd
Leverantör: The WineAgency Sweden

>> För fullständiga uppgifter om vinet