Char siu är grillat fläsk i det kantonesiska köket och har du väl fått smak för den ljuvligt söta, syrliga och kryddiga marinaden så lovar vi; det finns ingen återvändo. Bäst därtill är onekligen ett fruktdrivet ungt rött och Côtes du Rhône-vinet Les Dauphins uppfyller alla våra önskemål.
Så gör du – recept till 4 personer
Char siu
Fläskytterfilé eller liknande, cirka 7–800 gram
Char Siu-kryddor (vi har köpt färdigt i orientalisk livsmedelsbutik)
Pak Choi
Paprika, olika färger
Soja, socker, vitlök
Neutral olja, salt, peppar, sesamfrön
Jasminris
Färska böngroddar
Om du mixar egen Char Siu-kryddblandning:
1/2 dl strösocker
2 tsk salt
1/2 tsk Five Spice
1/4 tsk vitpeppar
1 tsk sesamolja
1 msk soja
1 msk Shaoxing risvin, kan ersättas med Mirin
1 msk Hoisin
1 msk mörk sirap
1/8 röd bakfärg
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk honung
1 msk hett vatten
Låt köttet marineras i char siun minst några timmar. Fräs sedan upp filén hel i neutral olja. Vänd och ös med delar av char siun i pannan. När du har fin yta kan köttet gå färdigt i ugnen till cirka 65 C. Låt vila ute men täck inte över. Rör ner den återstående kryddmängden i pannan och hetta upp varsamt. Addera en skvätt vatten om så behövs. Används som sås. Fräs upp halverade pak choi i neutral olja. Addera hackad vitlök mot slutet och en skvätt sesamolja. Stava paprikan och fräs i neutral olja. Efter halva stektiden, när paprikan mjuknat, addera soja, socker och vitlök och fräs vidare på låg effekt tills du har en karamelliserad effekt.
Servera köttet skivat med pak choi, karamelliserad paprika, jasminris och den reducerade char siu-såsen. Toppa med rostade sesamfrön.
Vinet
2021 Les Dauphins Côtes du Rhône Organic Rouge, Frankrike
Nr. 72458, 750 ml, 13%, 99 kr, < 0,3 g/100 ml restsötma, 4,5 av 5 Boxtoppen-poäng
Les Dauphins bygger sin bas på grenache och backas upp av syrah samt en mindre andel av den strukturdanande mourvèdre. Det är ett vin som inte går några omvägar utan sätter full fart framåt med omedelbar njutning i fokus. Här får vi ett ungdomligt rött med livlig rödbärig frukt, mörka plommon och en hint av cassis som följs av pepprigt kryddiga toner, svarta oliver, bröstkarameller och violpastill. Den medelfylliga smaken är lika inbjudande med silkig gomkänsla, flirtigt driv i det solmoget rödbäriga men även med den nödvändiga skärpan i form av tanniner och alert syra. Kryddigheten och det örtiga anslaget tillskriver vi syrah och mourvèdre och vinet avslutar friskt, harmoniskt och bara så där inbjudande och aptitretande som en sydfransos kan vara. Les Dauphins är ett stilsäkert köp och dessutom till attraktivt pris!
Les Dauphins & Char Siu tillsammans
Ungt fruktdrivet rött vin, gärna lätt kylt, är som gjort för rätter med denna asiatiska touch utan hettan. Sältan i serveringen förstärker det bäriga fruktdrivet i vinet och tanninerna slipas ner vilket gör matchningen synnerligen läskande.
Vinet finner du på Systembolaget HÄR
Inspireras även av: Linguine alla genovese på hemgjord pesto HÄR