Linguine alla genovese: Liguriens kulinariska bidrag till världen hör till ett av de mest omtyckta, peston. Kombinationen av färska basilikablad, vitlök, parmesan, pinje och olivolja är beroendeframkallande god och när man gör peston själv så förstår man dess storhet och varför det blott behövs en god pasta därtill. I Ligurien används en bredare spaghetti såsom linguine och det är också vårt val när vi lagar en av de godaste förrätter vi vet – linguine alla genovese. Och vinet i våra glas vandrar över den liguriska delen och in i Frankrike där fäblessen för aromatiska örter är lika stark – ekologiska Les Dauphins Côtes du Rhône.

Linguine alla genovese
Linguine alla genovese – Recept – 4 personer
Pesto
2 krukor färsk basilika
50 gram finriven parmesan
1,25 dl olivolja av god kvalitet
2 vitlöksklyftor
2 msk rostade pinjekärnor (rostade solrosfrön om du är allergisk)
Havssalt, svartpeppar
Några matskedar av pastavattnet
Linguinepasta, gärna bronsvalsad
Havssalt, svartpeppar, basilikablad
Parmesan
Börja koka upp saltat vatten i en rejäl kastrull. I en bunke så knipsar du ner basilikablad från två krukor. Addera pinjekärnorna och vitlöken som du river, inte pressar. Mortla samman eller stavmixa. Tillsätt osten samt häll försiktigt i olivoljan under omrörning tills du har en simmig konsistens. Smaka av med salt och lite svartpeppar.
Koka upp pastan al dente. Spar lite av pastavattnet, ungefär 3–4 matskedar. Rör ner vattnet i tre fjärdedelar av peston och mixa sedan pesto med pastan. Servera resten av peston i en skål bredvid och riv parmesan över anrättningen samt dekorera med basilikablad. I en klassisk ”genovese” har man även haricots verts men vi tycker att peston gör sig bättre i ensamt majestät med pastan och osten.
Vinet
2021 Les Dauphins Côtes du Rhône Organic Rouge, Frankrike
Nr. 72458, 750 ml, 13%, 99 kr, < 0,3 g/100 ml restsötma, 4,5 av 5 Boxtoppen-poäng
Les Dauphins bygger sin bas på grenache och backas upp av syrah samt en mindre andel av den strukturdanande mourvèdre. Det är ett vin som inte går några omvägar utan sätter full fart framåt med omedelbar njutning i fokus. Här får vi ett ungdomligt rött med livlig rödbärig frukt, mörka plommon och en hint av cassis som följs av pepprigt kryddiga toner, svarta oliver, bröstkarameller och violpastill. Den medelfylliga smaken är lika inbjudande med silkig gomkänsla, flirtigt driv i det solmoget rödbäriga men även med den nödvändiga skärpan i form av tanniner och alert syra. Kryddigheten och det örtiga anslaget tillskriver vi syrah och mourvèdre och vinet avslutar friskt, harmoniskt och bara så där inbjudande och aptitretande som en sydfransos kan vara. Les Dauphins är ett stilsäkert köp och dessutom till attraktivt pris!
Vinet till maten
Serverat lätt svalt så blir det röda Côtes du Rhône-vinet en klockren matchning till den örtigt gröna och aromatiska pastan. Vinets örtiga nyanser finner samspelet, likaså pepparkryddigheten och ostens sälta förstärker det fruktiga drivet i det charmanta vinet.
Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>