En majoritet av oss får säkert något längtansfullt eller nostalgiskt i blicken när husmanskosten kommer på tal. Rätter vi ätit sedan barndomen, rätter som skapar längtan och trygghet i ett – och som samtidigt är vansinnigt goda. Faktum är att flera av de klassiska anrättningarna är stora vinvänner, något som inte minst återspeglas i den rätt vi nu har på tallriken – kåldolmar med skysås, karamelliserad lök, krämigt mos och rårörda lingon. Till det ett vin som fångar den höstmysiga känslan – ekologiska Karins Veranda, ett ekologiskt spanskt på landets nationaldruva tempranillo.
Recept – 4 personer
Tipset är att göra ett större antal kåldolmar när du är i farten och frysa in övriga; de gör sig utmärkt att ta fram när suget faller på.
Kåldolmar
Blandfärs, ca 7–800 gram
1 gul lök, finhackad
2 dl mjölk, 3%
1 dl ströbröd
1 gul lök
1–2 ägg
2 msk sirap
2–3 msk ljus soja
1 msk fond, gärna oxbuljong
Salt, svartpeppar, smör
Börja med att avlägsna stammen i vitkålshuvudet. Avlägsna ytterblad och lägg i en skål med kallt vatten. Vi gillar lite mindre kåldolmar och delar därför de större bladen. Bladen kokas i saltat vatten några minuter och sedan skärs den grövre delen i mitten av bladet bort. Spara dock kålbiten och hacka den fint. Sätt ugnen på 200 C. Fräs upp den finhackade löken tillsammans med kålet du hackade. Mixa det uppfrästa hacket med mjölk och ströbröd och låt stå några minuter. Vänd ner färsen, ägg, sirap, lite buljong och krydda med salt och peppar. Klicka upp färsblandningen på dina kålblad och rulla ihop. Lägg dem i smörad form och ställ in i ugnen. Pensla dolmarna med lite smör och soja som mixats samman. Räkna med en halvtimmes tillagning. Vi avslutar med att låta kåldolmarna puttra i skysåsen några minuter.
Mos
1 kg fast potatis, skalad och slantad
Grädde
Smör
Salt, vitpeppar
Koka upp potatisen i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av det mesta av vattnet men spar en liten skvätt. Mosa potatisen med vattnet, grädde som du successivt häller i samt några klickar smör. Moset ska bli fluffigt och krämigt. Smaka av med vitpeppar och eventuellt mer salt.
Karamelliserad lök
2 gula lökar
Soja
Sirap
Smör, salt, svartpeppar
Klyfta lökarna och stek upp försiktigt i smör. När de mjuknat, ha i lite soja och sirap så att de sakta karamelliseras när de steker vidare. Löken får gärna anta en krispig karaktär så att sälta och sötma fint samspelar.
Skysås
Buljong, gärna kött
Vatten
Svartpeppar
En klick smör
Skysåsen tillagas bäst i samma panna som löken varit i, så länge du inte bränt den. Vispa ut smakerna med 2–3 dl vatten och tillsätt buljong och en klick smör. Låt puttra upp och smaka av med svartpeppar. Ställ åt sidan och låt sedan kåldolmarna puttra klart i skysåsen för än mer smak.
Lingon
Mixa färska lingon med lite socker. Rör om då och då tills sockret lösts upp.
Servera rätten med persiljekvist samt inlagd gurka.
Vinet
Karins Veranda, Spanien
Nr. 55318, 3000 ml, 13%, 194 kr, 1,3 g/100 ml restsötma, 4 av 5 Boxtoppen-poäng
Solvarmt och omfamnande spanskt ekologiskt med generösa mängder mörka plommon, jordgubbar och körsbär i en kryddig stil med lätt vanilljton samt en hint av blommighet. Smaken är smeksam men bakom den lilla rondören finns tanninerna som bär fram den bärfruktiga. Det solvarma återkommer men det är fräscht och aldrig baktungt trots en relativt fyllig känsla. Avslutar mjukt och kryddigt.
Matchningen
Våra husmansrätter är allt som oftast strålande serveringar till ett glas vin och våra kåldolmar är då inget undantag. Mycket smak i de köttfyllda vitkålsrullarna såklart men även i skysås och det krämigt gräddiga moset kräver ett rött som kan hantera smakintrycken och det gör Karins Veranda på ett lysande vis. Lingonen lockar dessutom fram en fräschör i vinet och helhetskänslan är den av att hösten en mörk tisdagskväll visst kan lysas upp med denna klassiker på tallriken och ett trivsamt spanskt i glaset därtill!
Till vinet på Systembolaget HÄR >>