Vi bjuder på saftigt sous-vide-tillagat kycklingbröst, smaksatt med olivolja och rosmarin, och serverar det tillsammans med smakrika zucchini-minipizzor toppade med tomatsås och krämig mozzarella. I glaset har vi Segredos de São Miguel Organic, ett ungdomligt och elegant vin från Portugal.
Ingredienser för två personer
Zucchinipizza
1 stor zucchini
1 dl tomatsås (gärna en som är färdigsmaksatt med örter och vitlök)
1 tsk torkad oregano
150 g mozzarellaost (färsk eller riven)
Salt och peppar efter smak
Färsk basilika (valfritt, till servering)
Olivolja (för pensling)
Kyckling
2 kycklingbröstfiléer (cirka 150-200 g per filé)
2 msk olivolja
1 tsk salt (eller efter smak)
1-2 kvistar färsk rosmarin (alternativt 1 tsk torkad rosmarin)
Nymalen svartpeppar
Tillbehör
Grönsallad
Zucchinipizza
Sätt ugnen på 225°C (grillfunktion om möjligt) för att få hög värme. Tvätta zucchinin och skär den i cirka 2 cm tjocka skivor. Lägg zucchiniskivorna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Pensla skivorna lätt med olivolja på båda sidor. Detta hjälper dem att få en fin färg och bli lätt krispiga i kanterna. Krydda med lite salt och peppar.
Skeda en liten mängd tomatsås på varje zucchiniskiva och bred ut den jämnt. Strö över en nypa torkad oregano på varje skiva. Toppa med en generös mängd mozzarellaost. Om du använder färsk mozzarella, kan du skiva eller riva den i mindre bitar.
Sätt in plåten i den förvärmda ugnen. Grädda i cirka 10 minuter, eller tills mozzarellan har smält och fått en gyllene, bubblig yta.
Ta ut zucchinipizzorna ur ugnen och låt dem svalna något. Om du vill, garnera med några färska basilikablad för extra smak och färg. Servera direkt som ett lättare mellanmål eller som en del av en måltid.
Kycklingen
Torka av kycklingbrösten med hushållspapper för att ta bort överflödig fukt och krydda dom jämnt med salt och svartpeppar. Placera varje kycklingbröst i en vakuumpåse (eller en återförslutbar plastpåse som tål sous-vide-tillagning). Tillsätt 1 msk olivolja per påse och lägg en kvist rosmarin (eller strö över torkad rosmarin) i varje påse. Om du använder en vakuumförseglare, försegla påsen noggrant. Om du använder en återförslutbar plastpåse, använd vattenförskjutningsmetoden: sänk långsamt ner påsen i vatten så att luften trycks ut, och förslut sedan påsen när den är nästan helt under vattnet.
Fyll en stor gryta eller ett sous-vide-kar med vatten och ställ in din sous-vide cirkulator på 62°C. När vattnet har nått rätt temperatur, sänk ner påsarna med kycklingbrösten i vattnet. Se till att påsarna är helt nedsänkta och att inget vatten kommer in i dem. Tillaga kycklingen i 90 minuter, ta sedan upp påsarna ur vattnet och ta försiktigt ut kycklingbrösten ur påsarna.
Om du vill ha en gyllenbrun yta, värm en stekpanna på hög värme med lite olja och bryn kycklingbrösten snabbt, cirka 30 sekunder per sida.
Servera kycklingen med zucchinipizzorna och en grönsallad. Njut!
Vinet
Segredos de São Miguel Organic 2023
Alentejo, Portugal, nr 2603 (750 ml) 13,5%, 99 kr, 5 av 5p – Full pott och utmärkt köp
Precis som brukligt är vinet ungdomligt, inbjudande och charmerande med sin mörktonade arom fylld av björnbär, blåbär och viol som elegant lindas in runt en kryddig edge, penslad med viol, tobak och torkade örter. Vi bjuds på en generositet med värme men likväl är utspelet stramt och elegant med en not från grapefrukt samt röda vinbär som skapar luftighet och transparens. Snälla men välplacerade tanniner bygger på vinets struktur och vi kan precis som tidigare konstatera att Segredos är en liten portugisisk pärla på Systembolaget.
Kombinationen
Den saftiga och möra kycklingen harmoniserar fint med Segredos de São Miguels ungdomlighet. Den milda sältan och örterna i kycklingen lyfter fram vinets kryddiga toner och torkade örter, medan zucchinin, med sin söta tomatsås och krämiga mozzarella, möter vinets fruktiga inslag av björnbär och blåbär. Tanninerna i vinet samspelar väl med den delikata texturen i kycklingen, och den eleganta syran i vinet balanserar zucchini-minipizzornas rika smaker.