Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Lammracks och Piemonte i magiskt möte

Lammracks och Piemonte i magiskt möte

av Boxtoppen april 25, 2025
april 25, 2025
22

En rätt för våren som kombinerar det möra, rosa lammets djup med frasig parmesan och panko, balanserat av säsongens första zucchini och lättstekta körsbärstomater. Vi serverar Enzo Bartoli Piemonte 2024 – ett smakrikt och stiltypiskt vin från Piemonte, där barbera och nebbiolo förenas i en ungdomlig, rödbärig helhet. En fullträff till vårens middagar.

Lammracks med parmesan-pankotäcke, smörstekta tomater & zucchini
Ingredienser 2 personer

KÖTT
1 helt lammrack (ca 400–500 g)
2 vitlöksklyftor, krossade
2 msk smör
1 kvist färsk rosmarin (valfritt)
Salt & svartpeppar

PARMESAN-PANKOTÄCKE:
0,75 dl panko
0,75 dl finriven parmesan
1 tsk olivolja
0,75 dl hackad bladpersilja

GRÖNSAKER:
1 liten zucchini
10–12 körsbärstomater
1 msk olivolja eller lite mer smör
Salt & peppar

Så gör du;

PARMESAN-PANKOTÄCKE
Blanda panko, parmesan, bladpersilja och lite olivolja i en skål.

LAMMET
Sätt ugnen på 125°C. Ta fram lammracket i god tid så det blir rumstempererat (ca 30 min). Salta och peppra generöst. Hetta upp en stekpanna med smör, vitlök och ev. rosmarin. Bryn lammet runt om tills det fått fin gyllenbrun färg. Lägg över i en ugnsform. Ställ in lammet i ugnen och när det når 48°C, ta ut och bred ut pankoblandningen på fettkappan. Höj ugnstemperaturen till 200°C (gärna varmluft) och ställ tillbaka in i ugnen tills lammet når 58°C och toppingen är gyllene och frasig (ca 10 min till). Låt sedan vila minst 10 minuter innan du skär upp. Krydda med extra bladpersilja om du önskar för mer färg.

GRÖNSAKER
Medan lammet vilar, stek halverade körsbärstomater och grovhackad zucchini i lammpannan. Salta, peppra och låt dem bara få färg och mjukna lätt.

Vinet till:

Enzo Bartoli Piemonte 2024

Piemonte, Italien, nr 76055 (3000 ml, 13,5%) 299 kr, 5 av 5
En blend mellan de två främsta druvorna i Piemonte, barbera och nebbiolo, där de ungdomliga nyanserna greppar taktpinnen och bjuder på blommiga drag, saftiga körsbär och en sval örtighet i doftspektrumet.  Smaken är svalkande, tanninerna bär nebbiolodruvans signum och det är en transparent känsla i vinet med rödbärig frukt och seriös struktur för ett lådvin. Torrt, apelsinsyrligt avslut. Ursprungstypiskt och inte minst gott!

Kombinationen
Lammets fina djup och sälta möter vinets friska rödbärighet med perfekt balans. Samtidigt har vi den krispiga parmesanpankon som elegant lyfts av vinets örtiga och syrliga karaktär, allt medan de smörstekta tomaterna och zucchinin får en fin resonans till detta ursprungstypiska vin.

Vinet finner du på Systembolaget HÄR

Tidigare artiklar
La Chouette erbjuder ”världens bästa jobb” för champagneälskare
Nästa artikel
Spela ansvarsfullt, säkert och balanserat med dessa enkla tips

LIKNANDE ARTIKLAR

Faulkner & Archer Shiraz Cabernet Sauvignon – nyhet...

Gato Negro Sauvignon Blanc – världens kändaste katt?

Högt betyg till nyheten Ponte Villoni Prosecco DOC

BLT och Pongracz i ett förlustande möte

Gotlands Ginfabrik lanserar nu en ny cocktail –...

Vårkänslor med ceviche och Relax Riesling

Spansk ekologisk nyhet – Out of Office

Toppbetyg till Casalforte Collezione Campistorti – en av...

Kycklinglårfile med pasta, pesto till stående trotjänare

Pongrácz Brut – en klassiker i högform

FLER RECEPT

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

  • Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter, såsreduktion & italiensk generositet i glasen

ARTIKLAR

  • Nyhet! Tr3 Apor presenterar bubblor fyllda med passion och lime

  • Bottega Sicilia – Nordens första e-handel dedikerad det sicilianska köket

  • Douros nya stjärnskott landar i Sverige

  • Fem generationer av hantverk, hållbarhet och passion – McManis lanserar Toasted Oak Red Wine!

  • PRIDE Riesling Fab & Fruity

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Lammracks och Piemonte i magiskt möte

    april 25, 2025
  • 2

    Maze Dark & Complex – australiensiskt rött med svårslagen prislapp!

    juni 20, 2022
  • 3

    Australiensisk shiraz som ger dig ett leende på läpparna!

    juli 14, 2020

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

19 röda premiumboxar på novemberlistan

Tidlösa Freixenet Cordon Negro Brut numera ekologisk...

Tandoorikyckling med vitlöksslungade haricots verts, kanelbasmati &...