En rätt för våren som kombinerar det möra, rosa lammets djup med frasig parmesan och panko, balanserat av säsongens första zucchini och lättstekta körsbärstomater. Vi serverar Enzo Bartoli Piemonte 2024 – ett smakrikt och stiltypiskt vin från Piemonte, där barbera och nebbiolo förenas i en ungdomlig, rödbärig helhet. En fullträff till vårens middagar.
Lammracks med parmesan-pankotäcke, smörstekta tomater & zucchini
Ingredienser 2 personer
KÖTT
1 helt lammrack (ca 400–500 g)
2 vitlöksklyftor, krossade
2 msk smör
1 kvist färsk rosmarin (valfritt)
Salt & svartpeppar
PARMESAN-PANKOTÄCKE:
0,75 dl panko
0,75 dl finriven parmesan
1 tsk olivolja
0,75 dl hackad bladpersilja
GRÖNSAKER:
1 liten zucchini
10–12 körsbärstomater
1 msk olivolja eller lite mer smör
Salt & peppar
Så gör du;
PARMESAN-PANKOTÄCKE
Blanda panko, parmesan, bladpersilja och lite olivolja i en skål.
LAMMET
Sätt ugnen på 125°C. Ta fram lammracket i god tid så det blir rumstempererat (ca 30 min). Salta och peppra generöst. Hetta upp en stekpanna med smör, vitlök och ev. rosmarin. Bryn lammet runt om tills det fått fin gyllenbrun färg. Lägg över i en ugnsform. Ställ in lammet i ugnen och när det når 48°C, ta ut och bred ut pankoblandningen på fettkappan. Höj ugnstemperaturen till 200°C (gärna varmluft) och ställ tillbaka in i ugnen tills lammet når 58°C och toppingen är gyllene och frasig (ca 10 min till). Låt sedan vila minst 10 minuter innan du skär upp. Krydda med extra bladpersilja om du önskar för mer färg.
GRÖNSAKER
Medan lammet vilar, stek halverade körsbärstomater och grovhackad zucchini i lammpannan. Salta, peppra och låt dem bara få färg och mjukna lätt.
Vinet till:
Enzo Bartoli Piemonte 2024
Piemonte, Italien, nr 76055 (3000 ml, 13,5%) 299 kr, 5 av 5
En blend mellan de två främsta druvorna i Piemonte, barbera och nebbiolo, där de ungdomliga nyanserna greppar taktpinnen och bjuder på blommiga drag, saftiga körsbär och en sval örtighet i doftspektrumet. Smaken är svalkande, tanninerna bär nebbiolodruvans signum och det är en transparent känsla i vinet med rödbärig frukt och seriös struktur för ett lådvin. Torrt, apelsinsyrligt avslut. Ursprungstypiskt och inte minst gott!
Kombinationen
Lammets fina djup och sälta möter vinets friska rödbärighet med perfekt balans. Samtidigt har vi den krispiga parmesanpankon som elegant lyfts av vinets örtiga och syrliga karaktär, allt medan de smörstekta tomaterna och zucchinin får en fin resonans till detta ursprungstypiska vin.
Vinet finner du på Systembolaget HÄR