En (av många) anledningar till att vi älskar Italien är dess fantastiska viner som är lika njutbara i ensamt majestät, som dess förmåga att hantera mat – gärna italiensk sådan. Här har vi en enkel, fräsch och god anrättning som passar utmärkt nu i sommartid och som går snabbt att förbereda för hela familjen med få ingredienser.
Glas på bild; Riedel Veloce Chardonnay, finns hos Sundqvist HÄR
Ingredienser för fyra personer
1 burrata per person
1 burk krossade tomater
½ röd chili, finhackad
Valfri pasta för 4 personer
1 baguette av valfri sort
1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor (finhackade eller krossade)
Olivolja
Riven parmesan
Balsamvinäger
Salt & peppar
Gör såhär:
Stek vitlöken och chilin i olivolja på medelvärme i en stekpanna tills de mjuknat något. Häll över krossade tomater och basilikablad (lämna några kvistar för dekoration). Smaka av med salt, peppar och några skvättar balsamvinäger. Låt puttra.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Häll av pastan och blanda med tomatsåsen.
Servera med en stor bit burrata över pastan, färsk basilika, svartpeppar och till slut ringla lite olivolja över. Riv över lite parmesanost och servera tillsammans med en brödbit.
Fontanafredda Piemonte Barbera Nebbiolo 2023
Piemonte, Italien, nr 54893 (3000 ml) 13,5%, 295 kr, 5/5 poäng
Man håller fast vid druvblenden på 85 procent barbera och 15 procent nebbiolo och levererar 100 procent struktur, ursprung och druvlojalitet. Även om det är ett vin som är ämnat att nå en bredare publik, så kan även den lite mer kräsna vindrickaren med glädje ta ett glas av denna box som bjuder upp till en förförisk dans av mörka körsbärskryddiga toner, där också dragningar från nypon, plommon, ekkrydda, viol och örtkrydda ligger i horisonten. I gomseglet uppträder vinet generöst stramt i perfekt balans mellan det bäriga och de närvarande tanninernas kraft. Den naturliga syran i vinet skänker komplexitet, precis som stringensen från nebbiolo-druvan och det hela mynnar ut i ett långt, balanserat avslut som får oss sugna på en (stor) klunk till. Som vi uttryckte det förra året – Ett ytterst seriöst boxvin som visar det riktiga Piemonte!
Kombinationen
Italien på en tallrik, Italien i glaset. Ibland går det väldigt snabbt att skapa den där härligt ärliga italienska känslan i en servering utan att konstla till det. Örterna, oljan, balsamvinägern och tomatsåsens syrlighet blir väldigt harmoniska med vinets örtighet och matvänliga struktur och med den krämiga buffelmozzarellan på topp är det få saker som slår en nebbiolo därtill.
Vinet finner du på Systembolaget HÄR