Kärt barn har många namn sägs det. Druvor också tydligen för om vi tar exemplet tempranillo så associerar du nog sorten med Rioja. Men är du i La Mancha, Don Quijote-land, så föredras cencibel och om du är bland katalaner så lär den snarare benämnas som ull de Llebre. Portugiserna vill inte vara sämre utan kallar den aragonez om du är i Alentejo, tinta roriz om du är i Douro.
Och det är nu det börjar bli lite intressant för floden Douro, känd för portvinet, startar i Spanien men innan den passerar den portugisiska gränsen så är namnet Duero. På den spanska sidan av gränsdragningen återfinns regionen Castilla y Léon där Ribera del Duero är stjärnan. Med tanke på dess närhet till Douro så borde väl ändå tempranillo-druvan ha samma namn som där? Icke, i Ribera föredrar man tinto fino eller tinto país!
Veckans Boxtoppen-tips har ursprung Ribera del Duero och således kallar vi helt enkelt druvan för tinto fino. Distriktet var bland de första i Spanien, om inte nummer ett, när det kom till att modernisera sin vinindustri och ett par av vinvärldens sanna ikoner kommer just härifrån. Den höga höjden och det varmare klimatet ger druvor med tjockare skal vilket borgar för en tätare tanninstruktur men denna balanseras upp av en ofta härligt slösande och generös fruktighet. 2016 Portia Roble från Bodegas Portia är onekligen ett utmärkt exempel på detta. Producenten är en del av Bodegas Faustino som säkerligen klingar välbekant för många, Rioja-huset med sina klassiska immade flaskor och guldmetalltråd tvinnad runt.
Boxtoppen.se om 2016 Portia Roble
Portia har spenderat fyra månader i franska ekfat, något som skänkt en skön kryddighet till bygget och som kompletterar den inbjudande frukten på ett fint vis. Här bjuds det nämligen på solmogna mörka hallon och björnbär, färsk örtbukett, och med lite luft i glaset så pustar det förbi vindar av violblommighet, lakrits och maritima inslag. Modernt, småförföriskt och väldigt lätt att ta till sig. Om vinet var åt det generösa, närmast yppiga hållet i näsan så stramar det ihop mer i gommen där tinto fino-druvans täta tanninstruktur skänker ryggrad till den rika frukten som nu blir mer körsbär och hallon. Kryddigheten från faten lirar med fint och det finns en syrlig fräschör som följer med hela vägen och ger ett torrt avslut men ändå med härligt slösande bärighet.
Det blir i slutändan ett omfångsrikt vin med skönt kompspel och samtidigt finurliga soloslingor som spetsar till melodin i vinet. Gott och bra vin helt enkelt! Än bättre blir det om du tillagar tjocka revbensspjäll, gärna med en kryddig touch för vinet kan hantera det, och serverar Portia Roble därtill lätt kylt.
Betyg: 5/5! Full pott!
2016 Portia Roble
Nr 71256 (750 ml), 119 kr
Ribera Del Duero, Spanien
TRÄLÅDA
Beställer man 3 flaskor (357 kr) så levereras vinerna i en snygg trälåda, vilket ni smidigt kan göra här >>