Pierre Chavin Rosé – ny årgång, återigen full pott!

Rosévinssäsongen närmar sig med stormsteg även om det rosa vinet för flera av oss gärna får vara med året runt. Men nu trillar den senaste skörden in och det är något alldeles speciellt med att dricka ett vin i sin mest ungdomliga fas – inte minst då rosé. Förra sommarens boxnyhet från Domaines Pierre Chavin föll oss i smaken och det utdelades högsta betyg till vinet. Nu har 2020 landat och det är återigen full pott!


Södra Frankrike är hela världens ideal när det kommer till rosé och ingen annan region har betytt mer för en vinkategori än vad Provence gjort för rosévinet. Det blekt laxrosa vinet kanske inte ser så mycket ut för världen men låt inte skenet bedra utan låt dig överraskas av de dofter och smaker som en sydfransk rosé bjuder på.

Domaines Pierre Chavin är en producent som gör kvalitetsviner i många av Frankrikes mest kända vinregioner. Ambitionen för Pierre Chavins vinmakare är att skapa ursprungstypiska viner med en tydlig regional karaktär. Man jobbar alltid i nära samarbete med vinodlarna och visar stor respekt för de lokala vinmakningstraditionerna. Nu är egendomens omtyckta rosé-box återigen tillbaka i Sverige!

Boxtoppen provar 2020 Pierre Chavin Rosé Pays d’Oc Cuvée Réserve

Förra årets fina rosényhet på box från Pierre Chavin följs nu upp av en precis lika bra 2020! Druvblenden är klassiska sydfranska druvor; grenache (40%) och cinsault (60%) och den senaste årgången visar upp en inbjudande aromatisk doft där fräschören och renheten i de fruktiga tonerna backas upp av vegetala instick. Persika och vattenmelon samt rödbäriga nyanser finner vi i doftspektrumet, intryck som även följer med i den citruspigga smaken. Det är fruktigt generöst men likväl helt torrt – precis så som vi vill ha vår rosé. Full pott i år igen!

5 av 5 poäng – Full pott!

 

 

 

 

Det här är vinet till vårens och sommarens sallader, till charkbrickan, som välkomstglas och även till lättare fiskrätter. Prova dessutom gärna rosén till sushi!

Pierre Chavins rosé på box (3000 ml, 11,5%) har artikelnummer 75735 och kostar 225 kronor. Du beställer enkelt hem vinet till din föredragna systembolagsbutik.

Till Systembolaget >>>