Efter sommarens inträde av Terre Siciliane och Cuvé Rosé så följer nu Chill Out upp med senaste tillskottet i serien, vilket är en ekologisk sangiovese från Apulien i södra Italien, som presenteras i en lättviktsflaska om 1 liter. Boxtoppen har såklart provat vinet….
CHILL OUT Sangiovese Organic 2023, 13%
Den populära Chill Out serien har nu över 20 år på nacken och den har gjort sig enormt populär tack vare sin förmåga att balansera ett ytterst konsumentvänligt pris med god kvalité. Och senaste tillskottet här är inget undantag från historien. I ursprungstydlig anda tar vinet tag med aromatiska noter från körsbär, björnbär och mogna hallon som finner samklang med röd citrus i syran, diskreta fathintar, choklad och för druvan så klassiska örtblommiga anstrykningar, lätt penslade av viol. Smaken är flirtig och direkt lätt att gilla för sin körsbärsfruktiga stil. Chill Out Sangiovese är ett gott vin som är värt varenda krona.
Omdöme: 4/5 poäng – utmärkt köp
CHILL OUT Sangiovese Organic passar ypperligt till sensommarens grillrätter, men kommer inte gå bort sig till vare sig italiensk husmanskost, hösten kantarelltoast eller varför inte till lammragu, presenterat nedan. Vinet, som du med fördel serverar svalt, har artikelnummer 77044 (1000 ml, 13%) och kostar 95 kr.
Vinet finner du på Systembolaget HÄR
Inspiration – Lammragu med kikärter med orecchiette
4pers, 15min tillagning, 120min koktid
Ingredienser:
400 gr lammkött, tex lammstek, i bitar
2 dl kikärtor, kokta
2 st stänger selleri, finhackad
1 liten morot, finhackad
1 st gul lök, finhackad
1 msk tomatpuré
3 st lagerblad
15 st svartpepparkorn, krossade
1st burk hela tomater
3 dl rött vin, tex CHILL OUT Sangiovese Organic
1 liter kycklingbuljong
2 msk smör
320 gr orecchiette pasta (eller din favoritpasta!)
Gör så här:
Bryn grönsakerna i smöret ordentligt i en gryta, på medelvärme. Tillsätt tomatpuré och kryddorna och svetta dem i 5 min. Skär lammet i 2,5 cm stora kuber. Bryn köttet på högsta tänkbara värme i smör i en stekpanna till det är ordentligt brynt. Lägg sedan lammbitarna i grytan. Koka ur stekpannan med vinet ca 2 min, häll sedan detta i grytan. Tillsätt även tomaterna och buljongen. Låt sjuda på svag värme tills köttet är mört, vilket bör ta ca 1,5-2 timmar. Tillsätt kokta kikärtor och koka ner till grytan tjocknat. Koka pastan. Blanda sedan ner pastan i lammgrytan, tillsätt pastavatten till det blir en bra konsistens.