Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Lamminnerfilé, primörer, vit bönkräm & sicilianskt rött i glasen

Lamminnerfilé, primörer, vit bönkräm & sicilianskt rött i glasen

av admin januari 16, 2023
januari 16, 2023
617

Vårprimörerna är i antågande. Ännu inte de svenska grödorna så till dess förlitar vi oss på vad våra europeiska vänner kan förse oss med. Här blir det till färska morötter, lök, små fina broccolibuketter och zucchini och till det vänder vi samman en bönkräm och steker upp den finaste lamminnerfilén. I glasen; sicilianska 2020 Inycon Appassimento.

För 4 personer
• 600–700 gram lamminnerfilé
• 1 knippe färska morötter
• 1 knippe färsk gul lök
• 1 zucchini
• Broccolibuketter, gärna bellaverde
• 2 burkar cannelinibönor
• Färsk thaibasilika
• Färsk salvia
• 1 citron
• Smör, balsamvinäger, olivolja, havssalt

DEKORATION
• Oxalis, picklad rödlök

Skala morötterna och smörstek på hög värme i stekpanna. Hacka ner thaibasilika. Stek upp zucchini i bitar och bellaverde-broccolin i smör, även dessa på hög värme. Broccolin river du även lite citronzest över. Löken torrostas i stekpannan kort tid.

Bryn smör långsamt i panna, cirka 3 matskedar. Stek upp fint hackad vitlök i olivolja och blanda ner cannelinibönorna som fått rinna av. Fräs vidare så att vitlöken mildras. Mosa bönorna och smaka av krämen med det brynta smöret, några droppar riktigt bra balsamico, havssalt och svartpeppar.
Smörstek lamminnerfilén som du gnidit in i salt tillsammans med färsk salvia. Köttet ska blott få fin yta. Låt filéerna sedan gå färdigt i ugnen till de når en innertemperatur om 58 C.

Lägg upp bönkräm och uppskivad filé på tallrikarna. Dekorera med grönsakerna, ringla lite olivolja och balsamico runt om och toppa med oxalis och några skivor picklad rödlök.

2020 Inycon Appassimento
Sicilien, Italien
art.nr. 55048, 2000 ml, 13,5%, 200 kr, 4/5 p
Inycon består av lika delar aglianico och perricone där den förstnämnda främst sätter sin prägel på vinerna från de syditalienska regionerna Kampanien, Basilicata och Puglia. Kraftfull och med tydlig tanninstruktur är aglianicos karaktärsdrag och druvan är känd för sina långlivade viner. Perricone är en västsiciliansk angelägenhet och även den bjuder på fyllighet och tanniner och tillsammans formar de här ett appassimento-vin med stor doft av mörka plommon, körsbär, torkade frukter, kryddor och en touch av lakritsrot. Smakprofilen visar upp en fyllig gomkänsla med vinstilens lilla sötma som dock får fint mothugg, här i form av bra tryck i tanninerna och mörkbärig fräschör i frukten. De torkade inslagen återfinns även i smaken och avslutet är kryddigt, drar mot det torra och visar upp en fräsch tanninkänsla.

MATCHNINGEN
En rätt med mycket smaker vilket passar Inycon perfekt, inte minst excellerar vinet till lammet och bönröran. Och var inte rädd för att jobba med lite havssalt på primörerna – det blir till en härlig kontrast mot vinets frukt.

Tidigare artiklar
Santa Maria lanserar poppade chips
Nästa artikel
CAMP Sparkling, en bubblande fransk vinnyhet i nymodig och klimatsmart burk

LIKNANDE ARTIKLAR

Ragú alla Bolognese och italienskt i glaset

Cinnamon Bun Martini – inspiration inför kanelbullens dag

Inför kanelbullens dag – här finns den mest...

Biff med Chimichurri och potatis till klassisk cab

Pilgrimsmusslor med brynt smör och kvalitativ riesling på...

Ugnsbakad fläsksida med koreanska kryddor och A Modo...

Lammfilé med vaxbönor, karamelliserad gullök och aubergine med...

Förlustande kantarellpasta och The Great Bonza Reserve

Kantarelltoast i formidabelt möte med en australiensiska Caravan...

Anrika Codorníu till säsongens skaldjur

FLER RECEPT

  • Thaisoppa med vannameiräkor och attraherande pinot grigio

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

ARTIKLAR

  • La Pantera Smoked Pineapple – ny rökig rom på Systembolaget

  • Tallink Silja Line bjuder in till Bubble Cruise

  • Jägermeister Orange nu i Sverige

  • 19 Crimes väcker Frankensteins monster till liv

  • Psykologin bakom överraskningar: Varför vi ständigt återvänder till ”mystery boxes”

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Divine – en zinfandelbox som är på riktigt!

    september 1, 2020
  • 2

    Inbjudande & generös ekologisk argentinare i Chill Out-serien!

    januari 28, 2022
  • 3

    Högsta betyg till den fylliga rödvinsboxen Divine Zinfandel Old Vine!

    februari 20, 2023

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Tropisk chardonnay till kryddpanerad torsk, za’atar-rullade sötpotatis,...

Char Siu på fläskytterfilé, karamelliserad paprika, pak...

Skivor av fänkålssalami fyllda med parmesankräm &...