Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Svenskarnas kebabvanor avslöjade i ny undersökning

Svenskarnas kebabvanor avslöjade i ny undersökning

av Boxtoppen september 7, 2023
september 7, 2023
300

Svenskarnas kebabvanor: För tredje året i rad har YouGov frågat Svenska folket om deras attiyder och vanor kring kebab. Var femte hushåll har ätit kebab till helgmiddag senaste månaden och mer än hälften av Sveriges hushåll lagar numera kebab hemma.

Svenskarnas kebabvanor

Svenskarnas kebabvanor avslöjade i ny undersökning

Det är i världens största kebabundersökning, Svenskarna och kebaben som den populära helgrätten kebab kartläggs. Rapporten släpps på Kebabens dag 11 september.

Undersökningen visar att kebabätandet har ökat i hela Sverige. Det lagas nu även mer kebab än någonsin runt om i de Svenska hemmen.

Amir, Schysst Käk

 

–Det är framförallt barnfamiljer och unga vuxna som driver på kebabtrenden. Texmex som har varit dominerande, har nu efter 30 år fått sig en utmanare i kebaben, säger Amir Kheirmand, vd och grundare av livsmedelsföretaget Schysst käk

Under de senaste tre åren har försäljningen av kebab i dagligvaruhandeln ökat med över 30 procent årligen. Andelen som har lagat kebab hemma på helgen ökar för varje år och kebab är nu en av de mest populära helgrätterna hos barnfamiljerna.

– Kebab är numera en vanlig skolrätt vilket gör att barnen tar med sig önskemål om kebab hem. Då kebab är enkelt att variera oavsett om du äter kött eller vego så passar det alla och ger en variation till helgmiddagen som är snabb, enkel, rolig och prisvärd, säger Amir Kheirmand, vd och grundare av livsmedelsföretaget Schysst käk

Enligt senaste prisstatistiken från Kebabindex.se kostar nu en genomsnittlig kebab 114 kronor jämfört med en hemlagad motsvarighet med produkter från dagligvaruhandeln som kostar 44 kronor. Svenska folket vill inte betala mer än 90 kronor för en restaurangkebab och sex av tio tycker att kebab har blivit för dyrt på restaurang.

– Åtta av tio svenskar är kebabätare och två av tre som lagar hemma blir glada av att tänka på att dem ska äta kebab, så det är inte konstigt att kebabkonsumtionen går upp samtidigt som restaurangkebaben får det tufft när priserna fortsätter öka för varje månad, säger Amir Kheirmand, vd och grundare av livsmedelsföretaget Schysst käk

Svenskarna och kebaben visar även att den godaste kebaben finns i Stockholm, att de flesta föredrar vitlökskebabsås och att kebabtallrik med pommes frites är den kebabrätt som det äts mest av.

Sveriges populäraste kebabrätter
  1. Kebabtallrik med pommes, 31%
  2. Kebabrulle, 19%
  3. Kebab med bröd, 18%
  4. Kebabpizza, 12%
  5. Kebabtallrik med ris, 6%
  6. Kebabsallad, 5%
  7. Kebabtallrik med bulgur, 3%
  8. Vikingkebab, 1%
  9. Kebab Alexander*, 1%
Sveriges populäraste kebabsåser
  1. Vitlökskebabsås, 53%
  2. Mild kebabsås, 34%
  3. Het/stark kebabsås, 33%
  4. Röd kebabsås, 20%
  5. Blandad sås, 16%
  6. Bearnaisesås, 8%
  7. Jönköpingssås, 6%
  8. Orientdressing, 5%
  9. Äter kebab utan sås, 3%
Sveriges godaste kebab finns i
  1. Stockholm
  2. Malmö
  3. Göteborg
  4. Jönköping
  5. Uppsala
  6. Helsingborg
  7. Halmstad
  8. Gävle
  9. Umeå
  10. Örebro

* De flesta röstar på sin egen hemstad, där man kom i kontakt med kebab för första gången är den smakpreferens som följer med de flesta resten av livet

Svenskarnas favoritkebabdag
  1. Alla dagar passar lika bra, 39%
  2. Fredag, 21%
  3. Lördag, 14%
  4. Söndag, 5%
  5. Torsdag, 4%
  6. Onsdag, 2%
  7. Måndag, 1%
  8. Tisdag, 1%
Så här äter Svenskarna helst sin kebab
  1. Vid matbordet, 45%
  2. I soffan, 27%
  3. Framför datorn, 4%
  4. I sängen, 3%*
  5. Annat sätt, 2%

Undersökningen utfördes av YouGov på uppdrag av Schysst käk, totalt deltog 2018 respondenter i studien.

Mer fakta, data och grafik finns på: www.schysstkak.se/svenskarna-och-kebaben-2023

Tidigare artiklar
Relax Rieseling lanseras på magnumflaska 11 september
Nästa artikel
Apes and Grapes – en nyhet som sticker ut

LIKNANDE ARTIKLAR

Chèvresallad med rödbetor och valnötter till ungersk nyhet

Ragú alla Bolognese och italienskt i glaset

Cinnamon Bun Martini – inspiration inför kanelbullens dag

Inför kanelbullens dag – här finns den mest...

Biff med Chimichurri och potatis till klassisk cab

Pilgrimsmusslor med brynt smör och kvalitativ riesling på...

Ugnsbakad fläsksida med koreanska kryddor och A Modo...

Lammfilé med vaxbönor, karamelliserad gullök och aubergine med...

Förlustande kantarellpasta och The Great Bonza Reserve

Kantarelltoast i formidabelt möte med en australiensiska Caravan...

FLER RECEPT

  • Thaisoppa med vannameiräkor och attraherande pinot grigio

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

ARTIKLAR

  • Nyhet – Guilty Grapes

  • Salt & Pepper – succén nu även på box

  • Nyhet på Systembolaget: Mucho Más Organic Syrah på box

  • Kreditkort för mat: Hitta det bästa matkortet

  • The Bitch Blanc de Blancs Brut

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    För dig som gillar vin

    juni 12, 2021
  • 2

    Ceviche på pilgrimsmussla, avokado & vattenmelon – fräsch ekologisk riesling från Chill Out fulländar

    februari 10, 2022
  • 3

    Storsäljaren Black Tower lanserar härligt fräsch rieslingnyhet!

    september 12, 2022

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Mör oxfilé och blomstrande pinot grigio för...

Anrika Codorníu till säsongens skaldjur

LXRY Sparkling till förförisk melon-& getostkombination