Mör, kryddig oxfilé med elegant hetta och djupa umamitoner från tryffeldoftande selleri får här sällskap av ett glas frisk och blomstrande italiensk pinot grigio. En kombination som bjuder på en perfekt balans mellan kraft och italiensk finess som för tankarna till italienska terrasser och ljumma kvällar.
OXFILÉ
600 g oxfilé (mittenbiten)
1 msk curry
Salt och nymalen svartpeppar
1 msk olivolja (till marinad)
1-2 msk rapsolja (till stekning)
En klick smör
SELLERI
Några kvistar stjälkselleri, skuret på tvären i skivor
Vatten och salt för kokning
1 msk tryffelolja
1 msk olivolja
1 hel vitlöksklyfta, skalad
SERVERING
Ruccola
Parmesanost, fint riven (av hög kvalitet)
Chiliolja (av hög kvalitet)
Så gör du:
Oxfilé
Gnid in oxfilén ordentligt med curry, salt, svartpeppar och olivolja. Låt köttet vila i rumstemperatur i minst en timme för att marinaden ska tränga in. Värm en stekpanna med olivolja och bryn oxfilén hastigt runt om tills den får en fin stekyta. Låt den vila några minuter och skiva sedan köttet i tunna, ca 0,5 cm skivor. Koka sen skivade sellerin i lättsaltat vatten i ca 2 minuter. Häll av vattnet och lägg sellerin i en skål. Tillsätt tryffelolja, olivolja och den hela vitlöksklyftan, blanda. Låt sellerin stå och dra i ca 10 minuter, så att den får en fin arom av vitlök och tryffel.
Såsen
Samla eventuell steksky från oxfilén och smaka av med en skvätt högkvalitativ chiliolja för att få fram en liten hetta och extra djup i smaken.
Servering
Lägg upp de tunna oxfiléskivorna på ett fat och strö över ruccola. Lägg sellerin bredvid köttet och ringla över skysåsen. Toppa med rikligt med fint riven parmesan och några droppar extra chiliolja, om så önskas.
Terrazze Della Luna Pinot Grigio 2023
Trentino / Italien / Cavit / 750 / 2107 / 98 kr / 5 av 5 – full pott!
Vi har en stilren och uppfriskande fläderblommig pinot grigio som bjuder på toner av saftig melon, persika och grönsyrliga äpplen som dansar i allians med subtila päron och en hint av honung. Örterna smyger sig fram och ger en ungdomlig fräschör som överraskar. En delikat mineralisk citruspensling adderar djup och elegans. Slutresultatet? Rent, snyggt och torrt, med en sval avslutning som lämnar dig med en god munkänsla och sug efter ett till glas. Mycket vin för pengarna!
Kombinationen
Vinets toner av fläderblom, saftig melon och grönsyrliga äpplen harmoniserar fint med den saftiga och lätt kryddiga oxfilén, där curryn adderar en subtil värme. Den mineraliska citrusfräschören i vinet lyfter fram tryffeloljans djupa umami i sellerin och bryter av mot den runda smaken från parmesanosten. Vinets ungdomliga syra går snyggt genom hettan från chilioljan och balanserar rätten med sin torra, friska avslutning. En sofistikerad smakkombination där vinets fruktiga och örtiga nyanser elegant kompletterar de kraftfulla och smakerna i maten.