Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Mör oxfilé och blomstrande pinot grigio för tankarna till Italien

Mör oxfilé och blomstrande pinot grigio för tankarna till Italien

av Boxtoppen januari 17, 2025
januari 17, 2025
63

Mör, kryddig oxfilé med elegant hetta och djupa umamitoner från tryffeldoftande selleri får här sällskap av ett glas frisk och blomstrande italiensk pinot grigio. En kombination som bjuder på en perfekt balans mellan kraft och italiensk finess som för tankarna till italienska terrasser och ljumma kvällar.

OXFILÉ
600 g oxfilé (mittenbiten)
1 msk curry
Salt och nymalen svartpeppar
1 msk olivolja (till marinad)
1-2 msk rapsolja (till stekning)
En klick smör

SELLERI
Några kvistar stjälkselleri, skuret på tvären i skivor
Vatten och salt för kokning
1 msk tryffelolja
1 msk olivolja
1 hel vitlöksklyfta, skalad

SERVERING
Ruccola
Parmesanost, fint riven (av hög kvalitet)
Chiliolja (av hög kvalitet)

Så gör du:

Oxfilé
Gnid in oxfilén ordentligt med curry, salt, svartpeppar och olivolja. Låt köttet vila i rumstemperatur i minst en timme för att marinaden ska tränga in. Värm en stekpanna med olivolja och bryn oxfilén hastigt runt om tills den får en fin stekyta. Låt  den vila några minuter och skiva sedan köttet i tunna, ca 0,5 cm skivor. Koka sen skivade sellerin i lättsaltat vatten i ca 2 minuter. Häll av vattnet och lägg sellerin i en skål. Tillsätt tryffelolja, olivolja och den hela vitlöksklyftan, blanda. Låt sellerin stå och dra i ca 10 minuter, så att den får en fin arom av vitlök och tryffel.

Såsen
Samla eventuell steksky från oxfilén och smaka av med en skvätt högkvalitativ chiliolja för att få fram en liten hetta och extra djup i smaken.

Servering
Lägg upp de tunna oxfiléskivorna på ett fat och strö över ruccola. Lägg sellerin bredvid köttet och ringla över skysåsen.  Toppa med rikligt med fint riven parmesan och några droppar extra chiliolja, om så önskas.

Terrazze Della Luna Pinot Grigio 2023

Trentino / Italien / Cavit / 750 / 2107 / 98 kr / 5 av 5 – full pott!
Vi har en stilren och uppfriskande fläderblommig pinot grigio som bjuder på toner av saftig melon, persika och grönsyrliga äpplen som dansar i allians med subtila päron och en hint av honung. Örterna smyger sig fram och ger en ungdomlig fräschör som överraskar. En delikat mineralisk citruspensling adderar djup och elegans. Slutresultatet? Rent, snyggt och torrt, med en sval avslutning som lämnar dig med en god munkänsla och sug efter ett till glas. Mycket vin för pengarna!

Kombinationen
Vinets toner av fläderblom, saftig melon och grönsyrliga äpplen harmoniserar fint med den saftiga och lätt kryddiga oxfilén, där curryn adderar en subtil värme. Den mineraliska citrusfräschören i vinet lyfter fram tryffeloljans djupa umami i sellerin och bryter av mot den runda smaken från parmesanosten. Vinets ungdomliga syra går snyggt genom hettan från chilioljan och balanserar rätten med sin torra, friska avslutning. En sofistikerad smakkombination där vinets fruktiga och örtiga nyanser elegant kompletterar de kraftfulla och smakerna i maten.

Vinet finner du på Systembolaget HÄR

Tidigare artiklar
Klassiska kåldolmar
Nästa artikel
Maison de Chêne Chardonnay – ett högst charmerande tillskott!

LIKNANDE ARTIKLAR

Riesling for you and me

Högt betyg till Cava-nyheten Villario & Flores Brut

Skumpa Frosty Mojito och Cosmo Passion – lättsam...

Rekordstort intresse för årets Riesling Weeks

Faulkner & Archer Shiraz Cabernet Sauvignon – nyhet...

Gato Negro Sauvignon Blanc – världens kändaste katt?

Högt betyg till nyheten Ponte Villoni Prosecco DOC

BLT och Pongracz i ett förlustande möte

Gotlands Ginfabrik lanserar nu en ny cocktail –...

Vårkänslor med ceviche och Relax Riesling

FLER RECEPT

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

  • Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter, såsreduktion & italiensk generositet i glasen

ARTIKLAR

  • Galitos 2023

  • nu även på 1,5 liters box – Viva Valentina Sangiovese

  • Nu lanseras Isolabella Limoncello i Sverige

  • Nyhet – ”Bastarden” från Bordeaux

  • Lemon Spritz – för varma sommardagar

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    nu även på 1,5 liters box – Viva Valentina Sangiovese

    maj 14, 2025
  • 2

    Galitos 2023

    maj 14, 2025
  • 3

    Riesling for you and me

    maj 14, 2025

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Ragu bolognese & sicilianskt rött i härligt...

Miraklet kvar på förstaplats

Pestobakad fläskfilé, ugnsrostad butternutpumpa, feta, granatäpple &...