2011 Côtes du Jura Chardonnay

Med en vecka kvar till jul och två till nyår blir det lite lyxigare viner som veckans vin. Veckans vin kommer från Maison Rijckaert, en mycket bra producent som gör viner både i Jura och Bourgogne.


Cotie du Jura Chardonnay 2011 2327

Maison Rijckaert grundades 1998 av Jean Rijckaert  och togs över av Florent Rouve 2013. Egendomen består av fyra hektar vingårdar i Bourgogne och fem och ett halv hektar i Jura.  Dessutom köper man in druvor från andra, utvalda odlare.

Målsättningen för huset är att uttrycka vinernas unika terroir, d v s att de tar smak av jorden de odlats i, och att ska vara typiska. Det åstadkoms med låga skördeuttag. Man skördar för hand och lagrar vinerna på gamla ekfat.

Veckans vin kommer från Jura och är gjort på 100% chardonnay. Det lanserades på Systembolaget den 1 december och återfinns i Systembolagets ordinarie sortiment. Ett perfekt vin till såväl ljust kött som till fisk och skaldjur. I Bourgogne hade ett lika bra vin kostat minst 50 kronor mer – viner från Jura är ofta mycket prisvärda.

2327 2011 Côtes du Jura Chardonnay, Maison Rijckaert
Ett ungt, friskt vin med ren, fräsch frukt, bra balans, bra syra och inslag av persikor, äpple, päron, krita, sälta, nötter, ostronskal, blommor och mineraler.
149 kr  89 poäng FYND
Leverantör: Johan Lidby Vinhandel AB