Veckans vin kommer från Sydafrika och den fina producenten Distell. Företaget Distell grundades år 2000 då Distillers Corporation och Stellenbosch Farmers Winery gick ihop till ett av Sydafrikas största dryckesföretag. Idag är man en av världens tio största vinproducenter med en produktion på 180 miljoner liter vin och 50 miljoner liter brandy. Den totala vingårdsarealen uppgår till 4800 hektar, utspritt över flera regioner i Sydafrika. Bland varumärkena märks t.ex. Drostdy-Hof och Nederburg.
Veckans vin är ett rött boxvin i Drostdy-Hof-portföljen. Vinet är 2014 Drostdy-Hof Cape Red Shiraz Merlot. 2014 är den klart bästa årgången jag provat av detta vin och framförallt gillar jag smakrikedomen, den fina energin och den trevliga kryddigheten. Vinet innehåller sex gram socker per liter, vilket dock inte märks då vinet känns torrt och mycket balanserat. Vinet kommer passa bra till julmat som korvar och charkuterier, men ännu bättre till vilt och svamp.
>> Fullständiga uppgifter om vinet