BLT-sandwich är en smörgås som innehåller det som på engelska namngivit den, dvs bacon, lettuce och tomato. Smörgåsen består vanligtvis av flera remsor stekt bacon, salladsblad (vanligtvis isbergssallat eller romansallat) och tomatskivor som läggs mellan två skivor stekt eller rostat bröd, toppat med majonnäs. Ost är även ett vanligt tillbehör, som vi här använt i formen av mozzarella till vårt möte med sydafrikanska Pongracz.
Recept – serverar 2 personer
Ingredienser
1 pkt jägarbacon
2 Bifftomater
Sallad, vi använde roman
1 förpackning Mozzarella
Toastbröd
Majonnäs
Så här gör du
Stek baconet krispigt och låt rinna av på hushållspapper. Skiva sedan tomaterna och mozzarellan i skivor. Skölj och bryt salladen i mindre bitar, låt rinna av.
Stek brödskivorna på medelhög värme i baconfettet till en frasig yta uppnåtts och lägg sedan åt sidan. Det går även att bara rosta brödet om man önskar en lite kalorisnålare variant. Bred majonnäs på alla skivor. Lägg på mozzarella, sallad, tomat och bacon på två av brödskivorna. Lägg på de andra brödskivorna som ett lock. Halvera och ät direkt.
I glaset
Pongrácz Brut
Western Cape, Sydafrika, 750 ml, nr 7628, 139 kr, 5 av 5 poäng – full pott!
Ett väl så trivsamt mousserande vin som bygger på rotad kombination av pinot noir och chardonnay med fördelningen 60-40. Vinet får två år på jästfällningen i två år innan degorgering, sedan ges ytterligare 2-4 månader i butelj innan marknadsträff, vilket ger oss en snygg, kvalitativ och godhjärtad vinupplevelse i sitt ursprung. En frisk syra och givande mineraliska lager sätter en fast agenda i fruktens smakfulla noter av pinotfruktens fruktröda bär och chardonnayfruktens mer lime, äpple och apelsindrivna karaktär. Häri kan vi även plocka åt oss små kexnötiga tendenser och tanninerna har ett bra flyt i drivet och påvisar en smått kalkkännande och gunstig hållning. Det är omedelbar attraherande, men inte alls utan några års källarpotential. Det är kort sagt ett gott, värdigt vin, passande i oräkneliga sammanhang…
Kombinationen
Majonnäsen, sältan i baconet och mozzarellans lena textur speglas och balanseras perfekt av vinets pigga syra och friska mineralitet. De fruktdrivna tonerna från pinot noir dansar fint med tomatens sötma, och brödets smöriga, stekta yta hittar sitt eko i vinets nötiga och kexiga nyanser. Det är friskt, fett, salt och sprött i en och samma tugga – och det är precis så vi vill ha det.
Vinet finner man på Systembolaget HÄR