Pannkakor, eller Crêpes för den som vill imponera lite extra, är en rätt som de flesta har emotionella band till från barndomen. Det är något förtjusande och barnsligt gott över det hela, i all enkelhet, och en anrättning som kan varieras i oändlighet. I vår version här välkomnar vi sommaren med förtecken från såväl Sverige, Frankrike och Italien – Cannolicrêpes med pistagemascarpone och jordgubbar som matchas till Cederlunds Caloric Punch.

Crêpes med pistagemascarpone, jordgubbar, pistagenötter
Recept för 4 personer
Crêpes
1 dl vetemjöl
1 krm salt
3 ägg
1 dl grädde
2 dl mjölk
Pistagemascarpone
3 dl mascarpone
1 citron, saften
1 msk florsocker
1 dl turkisk yoghurt
1 dl pistagecrème av bättre sort (vi valde Crema al pistacchio di sicilia,I Peccatucci di Mamma Andrea*)
200 g jordgubbar
Handfull pistagenötter
Så gör du:
Crêpes
Vispa ihop mjöl och mjölk till en klimpfri smet och vispa sen ner ett ägg i taget. Blanda ner saltet och låt gärna smeten stå och svälla cirka 30 minuter. Hetta upp en stekpanna och klicka i lite smör till den första laggen. Beräkna cirka 1/2 deciliter smet per cêpes.
Pistagemascarpone
Blanda mascarpone, citronsaft, florsocker, turkisk yoghurt och pistagecrème i en bunke till en slät kräm. Smaka av och justera ev sötma och syra.
Servering
Lägg upp pannkakorna och fördela ut pistagemascarponen, likt du gör med tomatsås på en pizza. Rulla ihop till långa ”cannoli”. Pudra över lite florsocker och servera med jordgubbar och krossade pistagenötter.
I glaset
Cederlunds Caloric Punch, 26%, 88p
Finland / Pernod Ricard / 700 / 593 / 199 + 1 kr pant
Till skillnad från sin historiekollega, Carlshamns Flaggpunsch, så är Cederlunds recept något stramare i sin struktur där kryddan och örtigheten tar större plats. Som bas ligger naturligtvis arraken tillsammans med sött notade apelsiner, pomerans samt dragningar av kokos, vanilj och kakao. Med sin förföriska karaktär är det svårt att motstå och Cederlund Caloric Punch har mer kvalitéer och större del av den svenska punschens historia, än vad kanske förpackningen säger. Gott är det….
Kombinationen
Från start är detta en ljuvlig kombination där krämens söta och fylliga inslag av nötnougat allierar sig med punschens fruktighet och tydliga arrakston, samtidigt som alkoholen stramar åt och lättar upp anrättningen, likt den fina bärsyrligheten från jordgubbarna. Toppingen av nötterna sätter vidare textur och kontrast och fullbordar detta äktenskap av smaker.
Punschen finner man på Systembolaget HÄR
*Saluförs av Bottegasicilia.se
