Burgare som bjuder på både saftighet och crunch – en klassiker byggd på högrevsfärs, smält cheddar, knaperstekt bacon, friska tomater och söt-rökig BBQ-sås. I glaset har vi Paz Malbec 2022, en generös men balanserad single vineyard-Malbec från Mendoza med en mjuk men stadig struktur, frisk syra och precis lagom med tanniner för att möta rätten.
Recept – serverar 2 personer
Ingredienser 2 personer:
BURGARE
300 g högrevsfärs
Salt & svartpeppar
Smör eller olja till stekning
ÖVRIGT
2 hamburgerbröd (gärna brioche)
2 skivor cheddarost (eller annan smältvänlig ost)
4 skivor bacon
1 liten tomat, i skivor
2 msk majonnäs
2–4 blad krispig huvudsallat
BBQ-sås (valfri mängd, gärna en rökig)
Så gör du:
FORMA BURGARE
Dela färsen i två lika stora delar. Forma dem till bollar och platta ut dem till burgare, ca 10–12 cm i diameter. Krydda bara ovansidan med salt och peppar just innan stekning.
BACON
Stek baconskivorna krispiga i en torr panna. Låt rinna av på hushållspapper.
STEK BURGARNA
Hetta upp smör eller olja i en panna på hög värme. Lägg i burgarna med kryddad sida nedåt. Tryck gärna till dem lätt i början. Krydda ovansidan också. Stek 2–3 minuter på ena sidan, vänd och lägg på ost direkt.
Stek ytterligare 2–3 minuter tills osten smält och burgarna är genomstekta (eller lite rosa om du föredrar det).
BRÖDEN
Dela bröden och rosta snittytorna i en torr panna eller i ugnen tills de är gyllene.
MONTERA
Bred majonnäs på bottendelen av brödet.
Lägg på salladsblad, sedan burgaren med smält ost.
Toppa med tomatskivor, bacon och BBQ-sås.
Lägg på överdelen av brödet och tryck försiktigt ihop.
Paz Malbec 2022
Nr 92022 (1500 ml, 14%) 199 kr, 5 av 5 – full pott!
Detta single vineyard vin fångar fint druvans generösa karaktär där svarta plommon, körsbär och lätt violblommiga toner gifter sig med fatkryddiga toner såsom mjölkchoklad, vanilj och kaffe. Smaken är harmoniskt smeksam i en fruktigt generös stil som drar mot det fylliga hållet utan att bli tungt, samtidigt som syran är frisk och tanninerna bjuder på perfekt doserat motstånd med ett fatkryddigt avslut som dröjer sig kvar. En finstämd box med tydligt ursprung och attraherande egenskaper.
Kombinationen
Nu pratar vi självförtroende. Vinets rika mörka frukt binder ihop köttet, baconet och BBQ-såsen, medan choklad- och vaniljtonerna lyfter osten och rundar av helheten. Syran i vinet balanserar fett och majonnäs. Ett kraftfullt men följsamt vin till en burgare som inte ber om ursäkt.
Vinet finner du på Systembolaget HÄR