Kycklingfrikadeller: Höstens skörd är här och det inspirerar till en klassisk ratatouille även om vi adderar ett par grönsaker. Till det lagar vi kycklingfrikadeller som går färdiga ovanpå grönsaksröran tillsammans med färsk rosmarin som sprider en ljuvlig doft i köket. Höstkänslan toppas med ett rött ekolgiskt från sydfrankrike, en stilsäker Côtes du Rhône som är som gjord till en ratatouille – Les Dauphins!
Kycklingfrikadeller – Recept – 4 personer
Ratatouille
3 tomater, vi valde marmande och plommontomat
1 zucchini
1 aubergine
1 röd paprika
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Några mangoldblad
Rosmarin, gärna färsk
Havssalt, svartpeppar, olivolja
Vi börjar med att tärna och hacka grönsakerna och fräser upp i olivolja. Vänta med mangolden och tomaten. Grönsakerna får blott svettas innan tomathacket adderas tillsammans med rött vin, rosmarin och kryddas. Tillsätt hackad mangold och låt puttra samman i cirka 10–15 minuter.
Kycklingfrikadeller
600 gram kycklingfärs
2 rivna vitlöksklyftor
Bladpersilja
Majsstärkelse, 2 msk
Havssalt, svartpeppar
Mixa färs, stärkelse samt vitlök. Salta och peppra samt hacka ner en näve bladpersilja. Rulla till större frikadeller och låt vila en stund. Stärkelsen gör att frikadellerna håller samman fint utan att dra ut det saftiga ur köttet.
Lägg frikadellerna ovanpå ratatouillen och låt gå färdiga under lock. de behöver cirka 15 minuter om du gjort lite större. Servera gärna med finhackad persilja och strimlat citronskal som strös över.
Vinet
2021 Les Dauphins Côtes du Rhône Organic Rouge, Frankrike
Nr. 72458, 750 ml, 13%, 99 kr, < 0,3 g/100 ml restsötma, 4,5 av 5 Boxtoppen-poäng
Les Dauphins bygger sin bas på grenache och backas upp av syrah samt en mindre andel av den strukturdanande mourvèdre. Det är ett vin som inte går några omvägar utan sätter full fart framåt med omedelbar njutning i fokus. Här får vi ett ungdomligt rött med livlig rödbärig frukt, mörka plommon och en hint av cassis som följs av pepprigt kryddiga toner, svarta oliver, bröstkarameller och violpastill. Den medelfylliga smaken är lika inbjudande med silkig gomkänsla, flirtigt driv i det solmoget rödbäriga men även med den nödvändiga skärpan i form av tanniner och alert syra. Kryddigheten och det örtiga anslaget tillskriver vi syrah och mourvèdre och vinet avslutar friskt, harmoniskt och bara så där inbjudande och aptitretande som en sydfransos kan vara. Les Dauphins är ett stilsäkert köp och dessutom till attraktivt pris!
Matchningen
Ett vin som älskar örter, vitlök och tomater! Här är det direkt samspel mellan dryck och mat och där vinets fina syrlighet harmonierar med tomaternas. Den mustiga smaken i köttbullarna är också mitt i prick och vi har en höstig feel good-rätt där vinet sätter pricken över i:et.
Vinet finner du på Systembolaget HÄR