När du snabbt vill få till en lyxig förrätt, utan allt för mycket jobb i köket, ja då är kammusslan det självklara valet. Här serverar vi den umamimaxade musslan snabbt uppstekt och toppar med en vinägrett på fin olivolja, färsk citrussaft, kapris, grovt mortlade och förrostade pumpakärnor samt noriblad som torrostats och smulats över. Snabbt, lyxigt och vansinnigt gott och än mer harmoni blir det när fyndboxen Bourgogne Les Sentinelles får ackompanjera!
Recept – 4 personer
8 kammusslor
Saften från en halv citron
3 msk olivolja
1 msk små kapris
1 noriblad
1 dl pumpakärnor
Smör, havssalt, svartpeppar, späda salladsblad som dekoration & citronskiva
Så gör du:
Börja med att torrosta noribladet. När det skrynklar ihop så ta åt sidan och smula sönder med fingrarna. Fortsätt med att torrosta pumpakärnorna. Tipset är att göra en rejäl laddning och ha som snacks. När kärnorna fått lite färg, strö över lite havssalt och några matskedar vatten så att saltet absorberas in av kärnorna. Rör om och ha inte för hög temperatur. När pumpakärnorna är torra är de klara att användas.
Mixa samman saften från citron med olivolja och salt samt svartpeppar. Mortla lite pumpakärnor grovt så det finns lite bitar kvar och rör ner i vinägretten tillsammans med kaprisen. Hetta upp fett i panna och stek musslorna på hög värme, max en minut på varje sida. Salta lätt. Lägg upp två musslor var på serveringstallrik, ringla över vinägretten och strö över lite av det söndersmulade noribladet. Dekorera med späda salladsblad och citronskiva.
2021 Bourgogne Les Sentinelles Chardonnay från Terres Secrèts
Nr. 5555, 3000 ml, 12,5%, 329 kr, mindre än 0,3 g/100 restsötma, 5 av 5 Boxtoppen-poäng
Bourgogne på box känns lyxigt och det är precis den känslan vi får av Les Sentinelles, att det är ett lådvin med det lilla extra. Trots ett för producenterna riktigt utmanande år där naturen jobbade i motsatt riktning så är det vita fräscha viner på chardonnay som vi ändå har att se fram emot. I 2021:an är det mindre koncentrerat än i varma 2020 men det tycker vi enbart passar vinet riktigt bra där friskheten är mer fokuserad och skänker mer klassiskt stuk över helhetsintrycket. Här bjuds ungdomlig fräschör med stenfrukter, pigg citrus och fatkryddiga nyanser samt en lätt smörnötig känsla. Smaken är pigg men samtidigt stram och har södra Bourgognes mer fylliga och omfamnande stil med fat som backar upp de gula och gröna stenfrukterna, zestiga citrusaktiga inslag och friska avslut. Återigen en fullpoängare!
Kammussla & Les Sentinelles
Umamistinn mussla och nötig samt citruspigg vinägrett lockar fram det bästa ur Les Sentinelles som tillsammans med förrätten uppvisar än mer djup och smakintensitet och där det kryddiga samt fräschören lyfter ytterligare en nivå. Kaprisinslaget ger dessutom en läcker kontrast mot den mogna fruktigheten i vinet. Lyxkänsla i perfekt harmoni!
Vinet finner du på Systembolaget HÄR