Limoncellons ursprung är begravt i mystik och teorierna om den första uppkomsten är många, som alltid i Italien. Invånarna i Sorrento, Amalfi och på Capri i landskapet Campania hävdar att det var här det startade tack vare de speciellt goda citroner som trakten är känd för. Det vi kan fastslå är att varumärket ”Limoncello” för första gången registrerades 1988, men drycken ska härstamma från början av 1900-talet.
Limoncello produceras traditionellt i södra Italien, främst i området kring Neapelbukten, längs Amalfikusten och på Capri, Sicilien och Sardinien. Ingredienserna är citronskal, vatten, alkohol och socker, där man framställer drycken genom att man utvinner de aromatiska oljorna som finns i citronskalet, vilka man löser upp i alkohol och sedan tillsätter socker. I våra glas idag har vi en utveckling på Limoncello i form av en gräddlikör – Walcher Crema di Limoncello Biologico – som i måndags lanserades på det fasta sortimentet på Systembolaget. Produkten kommer i en miljövänlig förpackning och är gjord av ekologiska citronskal från Sicilien.
Boxtoppen om Walcher Crema di Limoncello Biologico
Redan vid första sniffen så förflyttas vi i tankarna till citronodlingarna vid Amalfikusten i södra Italien. I gomseglet noterar vi ett dominerande citrussyrligt utspel som ger känslan av att tugga på en nyskördad citron, där vi vidare berikas med en fyllig sötma som läckert balanseras upp av en passande beska från citronzesten. Kombinationen gör att vi får en ryggrad med pondus i denna flytande efterrätt som både är är fyllig, krämig, söt och syrlig, men tacksamt nog aldrig inte kladdig. Walchers Crema di Limoncello är en enkel, tacksam och attraherande dryck som vi gärna häller upp i ett brett bourbonglas med is, eller varför inte som ingrediens i en citronkaka eller som topping till en glasservering.
Walcher Crema di Limoncello Biologico
Nr 760 (500 ml, 17%) 149 kr
Italien
Hitta nyheten på ditt närmsta Systembolag HÄR